lauantai 30. tammikuuta 2016

Videokokoelma tehtävä 3

Yhteenveto katsomieni brändäys videoiden annista

- Kaikista saa hyvin selville, että brändi ei ole vain logo tai tuotteesi/palvelusi värit. Brändi on mitä ihmiset ajattelet sinusta, aivan kuin lyhennetty maineesi Se myös on täysin tunnepitoista eli tunteet luovat sen.
- Videot avasit todella paljon mieltä brändeihin. Kuulin joitakin uusia asioita joistakin brändeistä ja ymmärsin sen myötä miksi se käyttäytyvät tavoilla joilla käyttäytyvät. Ymmärsin myös sen kuinka paljon brändi merkitsee eli tosi paljon. Hyvällä brändillä pääsee nopeasti eteenpäin. Näiden lisäksi huomasin myös miksi itse ajattelen tietyistä brändeistä jollakin tietyllä tavalla.

Saamani henkilökohtaiset hyödyt brändäys videoista

- Sain hyvin tietoa mikä on hyvän brändin salaisuus. Nimittäin keskittyminen siihen. Aiemmin en ajatellut, että isot brändit pääsisivät pitkälle keskittymällä vain yhteen asiaan, kuten vaikka turvallisuus tai vapaus.
- Hyvä brändi ei ole vain kuultu tai nähty jostain vaan se seisoo jonkun asian puolesta.
- Tajusin myös videoiden myötä, että esimerkiksi Starbucksilla on ns. oma kieli. Tämä voi toimia hyvin joissakin yrityksissä ja jättää varmasti yrityksen mieleen. Tulevaisuudessa voisi itsekkin miettiä oman tuotteen (jos semmoisen keksii) kannalta sille ns. omaa kieltä.
- Brändit voivat kasvaa todella arvokkaiksi rahassa ajatellen.

Seuraavia pieniä vinkkejä mitä kannattaa hyödyntää:
- Pitää muistaa olla erilainen kuin muut ja keksiä jotain uutta!
- Muista olla valpas brändisi suhteen. Valvo sen tekemisiä.
- Ole merkityksellinen eli pidä brändisi ajan hermolla.
- Muista, että asiakkaat omistavat brändit yhdessä. Brändiä ei voi omistaa pelkästään yksi ihminen.
- Muista ansaita asiakkaidesi luottamus!

Ainoa linkki, jonka sain toimimaan Padlettiin:
http://padlet.com/wall/z3rfnr4acb4o

Linkki Youtube videoon:
https://www.youtube.com/watch?v=By9m3UBiRZM&list=PLLh85DtvTHNBPHC4nnBHH0FTtjh2yCAdc&index=15

perjantai 8. tammikuuta 2016

Novellianalyysi - Koru

 Koru niminen novelli kertoo köyhän Rouva Mathilde Loiselin elämän vaiheista, jotka muuttuvat radikaalisti hänen ystävättereltään lainaaman korun katoamisen myötä. Novellin alkuperäinen kirjoittaja on ranskalainen kirjailija Guy De Maupassant, mutta suomeksi sen on kääntänyt Reino Hakamies.

 Itse jakaisin novellin viiteen eri osaan. On alku, jossa kerrotaan päähenkilöiden (Rouva Mathilde Loisel ja Herra Loisel) normaalista elämästä ja kuinka he ovat vähävaraisia.
  Tämän jälkeen tulee käänne. Käänteessä saadaan kutsu illanviettoon ministerin virkapalatsiin, josta alkaa vaatteiden ja korujen etsiminen iltaa varten. Ensimmäisen käänteen jälkeen novelli kulkee eteenpäin iloisessa mielessä kunnes sitä seuraakin jo toinen käänne.
  Toinen käänne ei ole enää niin iloinen. Novellin alkupäässä Mathilde oli nimittäin lainannut hyvältä ystävättäreltään korun illanviettoon, joka oli myös kadonnut illanvieton päätyttyä. Tästä alkoi Herra ja Rouva Loiselin surkea uusi elämä. He joutuivat etsimään korua noin viisi vuotta eikä mitään edes löytynyt. Tämän jälkeen he päättivät ostaa uuden korun, jonka palauttivat ystävättärelle pidemmän ajan kuluttua. Uusi koru oli kuitenkin saatu ostettua enemmän tai vähemmän laillisilla lainoilla, joten surkeus ei loppunut vielä. Velan takia Rouva Loisel sai tottua tekemään  raskaita taloustöitä ja epämiellyttäviä keittiöpuuhia. Herra Loiselkin teki pitkää mutta vähäpalkkaista työtä uupumukseen saakka.Novellissa sanottiin, että tätä raskasta aikaa ja velan takaisin maksua kesti yhteensä kymmenen pitkää vuotta. Novellin tässä kohtaa seuraa siis seuraava osa joka onkin jo loppu.
  Lopussa on Rouva Loiselin mietiskelyä miten hänen elämänsä voisi olla eri tavalla, jos hän ei lainattua korua olisi hukannut. Siellä on myös viimeinen hyvä/huono loppu ''ratkaisu'', jossa Rouva Loisel ja hyvä ystävätär päätyvät juttelemaan. Juttelun aikana Rouva Loiselille paljastuukin, että hänen uusi-aito-ostettu-takaisin annettu koru oli suuri virhe. Ystävättären lainaan annettu samanlainen koru ei nimittäin ollutkaan aito ja maksoi monia tuhansia ja tuhansia frangeja vähemmän kuin aito.

Novelli sijoittuu noin 1880-luvulle Pariisiin. Tuohon aikaan naisten asema yhteiskunnassa oli huonompi ja epäoikeudenmukainen eli miehiä ja heidän työtään arvostettiin paljon enemmän. Nainen asemassaan on enemmänkin vain kotirouvana ja ns. naisten töissä. Muuten ihmisten asemat novellissa määräytyvät täysin rahatilanteen mukaan.

Enemmän mietittynä Rouva Loiselin eli Mathilden elämää huomaa hyvin tosiasian, että hän on köyhä ja että hän on syntynyt köyhempään sukuun eikä pääse siitä mihinkään. Hänellä on kuitenkin selvät tavoitteet tulla toimeen rikkaampien ihmisten kanssa ja hän myös selvästi tiesi miten päästä tähän tavoitteeseen. Hänen täytyi siis hankkia hienot vaatteet ja kalliin näköiset korut. Toteutuksen tielle tulee kuitenkin raha.
  Novellin aika Mathilde muuttuu paljon verrattuna alkua loppuun. Alussa Mathilde on päättäväinen ja hänellä on juurikin tavoitteet ja tieto mitä tekee elämällään. Hän on myös vapaampi. Loppua kohti kuitenkin hänen tavoitteet siirtyvät täysin ja elämä menee eteenpäin haluamaansa tahtia. Muutoksen Mathildessa tietenkin aiheutti tämän lainatun korun katoaminen.

Novellin alkuperäinen koru -joka oli siis kopio- kuului Rouva Loiselin hyvälle ystävättärelle Forestierille, joka työskenteli koruliikkeessä. Millainen koru sitten oli? Ensimmäisen kerran, kun Rouva Loisel näki korun se oli mustassa silkkisatiinilla vuoratussa kotelossa. Se oli novellin kuvaamana uhkea ja nimeltään briljanttikaulanauha.
  Korun ollessa vain kopio se ei -niin kuin lopussa selvisi- merkinnyt Forestierille mitään. Tätä ei kuitenkaan Rouva Loisel tiennyt ja luuli korua paljon paljon arvokkaammaksi. Juuri tämänhän takia Rouva Loiselin elämä alkoi menemään täysin kamalaan suuntaan.

Novellin kertojasta huomaa, että hän on ns. kaikkitietävä kertoja. Hän kertoo asiat todella yksityiskohtaisesti ja tuntuu kuin hän eläytyisi Rouva Loiselin kertomiseen ihan kunnolla. Minusta myös tuntuu, että kertoja kokee myötätuntoa Rouva Loiselia kohtaan eli hän on täysin Rouva Loiselin puolella koko novellin ajan.
  Herra Loiselista lukemiseni perusteella kertoja ei niinkään välitä. Hän kertoo kyllä hyvin hänestäkin mutta kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota Rouva Loiseliin. Kertoja ei kuitenkaan tee miehestä novellin ''pahista'' vaikka novellin aikana huomaa, että Herra Loisel on hieman Rouva Loiselin tavoitteita vastaan.
  Mielestäni kertoja on kehitellyt tämän tarinan muistuttamaan ihmisiä liiasta ylpeydestä. Rouva Loiselin olisi pitänyt osata pyytää apua muilta ihmisiltä eikä vain tuhlata omasta elämästään kymmentä vuotta lainan takaisin maksuun. Rouva Loisel siis toimi täysin liian ylpeästi ja sankarillisesti.
  Tästä novellista todellakin huomaa Guy De Maupassan:n jäljen, joten mielestäni kertoja muistuttaakin aivan häntä. Novelli on taitavasti kirjoitettu ja siinä esiintyy virkamiehiä, joka hän myös itse ammatiltaan oli. Yksi yhtäläisyys lisää novellista ja Guy De Maupassan:sta on Pariisi. Novellin tapahtumathan on sijoitettu Pariisiin, jossa myös Guy De Maupassan oli elänyt monia vuosia. Luulen että tämän takia hän onkin valinnut novellissa tapahtumapaikaksi Pariisin, sillä hän varmasti osaa miettiä minkälaista tarinaa sieltä voisi kertoa.

Itselleni novelli oli lukukokemuksena aika mielenkiintoinen. Sitä oli ehkä hieman vaikea lukea joidenkin sanojen ja kirjoitustyylin vuoksi. Tähän kirjoitustyyliinkiin jo puolessa välissä kuitenkin tottui joten se ei enää sen jälkeen niinkään haitannut. Novellin opetuskin tuli mielestäni kivan selkeästi esiin. Novellista läheisen mielestäni teki se kuinka kertoja kertoi Rouva Loiselista ja kuinka hän mielestäni juuri koki myötätuntoa tätä kohtaan. Enemmän itse ainakin sanoisin novellia läheiseksi kuin etäiseksi. Novelli voisi olla hyvinkin etäinen jollekulle hieman rikkaammalle ihimiselle, joka ei osaisi samaistua Rouva Loiseliin ollenkaan.
  Nykylukijalle novelli mielestäni antaa paljon enemmän kuin vain tarinan, joka päättyy yllättävästi. Se kertoo niin hyvin Rouva Loiselin elämästä, josta voi oppia paljon. Opetus kun tuli novellista selkeästi esiin on se myös helppo sisäistää. Uskon että moni on oppinutkin tästä novellista, vaikka ei sitä olisi huomannutkaan.

torstai 7. tammikuuta 2016

Visuaalisen myyntityön tietotekniikka

Vila ja Suvi


 

TEHTÄVÄ 1 


''Tyytymätön asiakas on vaikutusvaltaisin asiakas''
Näin varmasti onkin. Tyytyväinen asiakas nimittäin kertoo hyvästä palvelusta keskimäärin yhdelle kaverilleen, kun taas tyytymätön asiakas kertoo ''huonosta'' palvelusta keskimäärin kolmelle.

''80% ihmisistä ei osta...''
Tämäkin on varmasti aivan totta, vaikka prosentti määrä kuulostaakin suurelta. Tunnistan välillä itsenikin tuosta 80%:sta. Negatiiviset palautteet saavat ihmiset paljon epävarmemmiksi ja tällöin osto saattaa jäädä tekemättä. 

''Mobiililaitteet ja sosiaalinen media tekevät...''
 Itse pidän todella paljon siitä, että kaikki on nykyään tehty helpommaksi juuri mobiililaitteiden takia. Minusta on myös hyvä, että asiakaspalautteita voi lähettää nykyään vaivattomammin. Kun asiakaspalautteiden lähettäminen oli vaivalloisempaa, silloin varsinkin hyvät asiakaspalautteet jäivät helposti peittoon, kun ei melkein kukaan jaksanut niitä lähettää. Nyt kun asiakaspalautetta voi lähettää helpommin, moni myös jaksaa kirjoitella hyviäkin palautteita.

''Nykyisin jo yksittäinen Facebook-postaus tai twiitti voi...''
Tämä on hieman surullista miten positiiviset palautteet jäävät niin helposti negatiivisten palautteiden varjoon. Tämän takia meidän pitäisi muistaa päivitellä hyvistäkin palveluista paljon enemmän.

''87% klikkauksista Googlessa saa...''
Itse samaistun tähän. Jos tähti määrä menee alle puolen välin ihmiset ajattelevat sen olevan enemmän huonon kuin hyvän puolella. Näinhän se kuitenkin todellisuudessa myös on, että kaksi tähteä merkitsee jo huonompaa. Itse en vain kovin tykkää tästä tähti menetelmästä, koska jos esimerkiksi yksi ihminen on antanut, jollekin yhden tähden (eikä kukaan muu ole arvioinut tätä jotakin) se näkyy kaikille vain sinä yhtenä tähtenä, eikä kukaan vaivaudu edes katsomaan tätä jotakin enemmän ja jättää sen vain omaan arvoonsa.

''74% ihmisistä on...''
Minun mielestä tämä on vain tyhmä stereotypia. Vähemmän suositummaltakin brändiltä pystyy saamaan aivan yhtä hyvää palvelua. Tähän asiaan en siis itse niinkään pysty samaistumaan.

''Tarvitaan...''
Tässäkin tuo luku 12 kuulostaa aika suurelta verrattuna yhteen huonoon kokemukseen. Itse en ainakaan osannut kuvittella noin suurta lukua yhden huonon kokemuksen rinnalla...

''Asiakkaat kertovat...''
Juuri tämän takia meidän pitäisi muistaa myös hyvät kokemukset!



TEHTÄVÄ 2


1. Minkä osan Vilan markkinoinnista tekee ketju ja minkä tekee paikallinen liike, työnjako?
- Ketju huolehtii miltä Vilan brändi näyttää ja paikallinen liike hoitaa oman liikkeensä vastuulla olevat tehtävät. Työnjaosta selviää, että ketju hoitaa imagon ja liikkeet tekevät myynnin (huumori).

2. Millaisia markkinointikanavia ja medioita Suvi mainitsee käyttävänsä? Mitä hän vielä voisi käyttää ja miten?

-Lehti-ilmoitukset, netti (facebook) ja tekstiviestit. Televisio mainokset sekä radiomainokset voisivat tuoda lisää näkyvyyttä.

3. Mitä Suvi Widgrenin kokeiluja on levinnyt globaalisesti koko ketjuun? Mitä ajattelet niistä toiminta tavoista. Mitä hyvää ja huonoa?

- Kirpputori pop up, työyhteisöjen kutsumista priva shoppailemaan, asiakkaan stailaus ajanvarauksella ja leimakortit (25e ostoksesta leima). Minusta tämmöinen toimintatapa on siisti. Niin ihanaa kun lähdetään kokeilemaan kaikkea uutta ja ennen kaikkea uskaltaudutaan siihen. En nää tässä mitään huonoa, pelkkää hyvää myynnin kannalta!

4. Miten Suvi käänsi remontin hiljentämän myynnin tehokkaasti kampanijaksi? Mitä ajattelet siitä?

- Hän kehitti ''Remonttimyynti, bongaa ihka-aito remppamies'' kampanjan. Mielestäni tämä oli todella hyvä idea! Hyvä että Suvi teki asian eteen jotain eikä vain jäänyt katsomaan kun asiakkaat kävelivät liikkeen ohi.

5. Mitä Suvin kertomuksen mukaan tarkoittaa se, että "ollaan ajan hermoilla"? Mitä sinä ajattelet siitä? Miksi on tärkeää olla ajanhermoilla?

- Ollaan ajan hermoilla eli eletään siinä missä asiakkaat elää. Mielestäni on hienoa kuinka liike mukautuu monenlaiseen ja huumoria pitääkin löytyä. Paljon kivempi on katsoa humoristisemman liikkeen toimintaa kuin liikkeen joka ei ikinä hyppää mihinkään mukaan. Ajan hermoilla on mielestäni todella tärkeää pysyä, sillä tämä varmasti auttaa myynnissä!

6. Mitä ideaa Suvi ja kump. ei toteuttanut? Mitä mieltä sinä olet siitä ideasta?

- Suvi kertoi, että kerran etissä kiersi keskustelupalstalla keskustelu ''Vilassa on tyrkkymyyjät'', ''Vilassa on ärsyttävät myyjät''. Tästä heille tuli idea, että pidetään jonkinlainen ''Bad service day'' eli mainostetaan ''Tule meille, et saa varmana palvelua!". Suoraan sanottuna ollaan kusipäitä.
  Mielestäni tämä idea olisi ollut aivan hirveä :D. Tämmöinen olisi varmasti myös suututtanut monia asiakkaita, koska monella ei varmasti olisi huumorintaju tähän riittänyt.

7. Miten Suvin mukaan asiakkaat saadaan kiinnittymään, johonkin brändiin?

-Hulluilla tempauksilla. Asiakkaat pitäisi saadaan tuntemaan Vila ja pitämään hauskaa heidän kanssa. Tämän lisäksi aidot asiakas kokemukset ja tietenkin positiiviset tälläiset.

8. Kanta-asiakas vs. uudet asiakkaat. Kumpaan ryhmään Suvin myymälöiden markkinoiti keskitetään. Mitä siitä ajattelet, pitääkö se ollakin niin vai ei? Perustele.

-Keskitetään kanta-asiakkaisiin. Tämä voi toimia joissakin myymälöissä hyvinkin ja hienosti toimii näköjään Vilallakin. Mielestäni tämmöinen käytäntö siis toimii Vilalle mutta pakko sanoa ettei kaikille. Jos jotkin isommat ruokakaupat tekisivät samalla tavalla, olisi myynti varmasti paljon pienempi.

9. Syökö verkkokauppa Suvin myymälän asiakkaat? Onko Suvi mielestäsi oikeassa tässä asiassa, miksi/miksei?

- Suvin mielestä verkkokauppa on ehdottomasti hyödyllinen eikä syö asiakkaita. Mielestäni on. En ole itse ikinä ajatellut, että verkkokaupoista voisi olla harmia enkä nää nytkään syytä ajatella niin.

10. Voiko asiakkaita ohjata kilpailijan myymälään? Miksi/Miksei?

- Kyllä mielestäni niinkuin Suvinkin mielestä. Se on minunkin mielestäni hyvää palvelua, sillä loppujen lopuksi asiakas on saattanut sinun takiasi löytää jostakin toisesta myymälästä etsimänsä.

11. Mitä vaihtoehtoja voisi myyjällä olla pelkän "ei meillä nyt ole" toteamuksen tilalle?

-''Kyllä järjestyy semmoinen. Hankimme tarvittavat asiat sitä varten.'' Smoothie kone rikki --> voimme kyllä hankkia uuden. Tai voitaisko me katsoa jotain muuta etsimäsi tilalle.

12. Mitä vinkkejä Suvi antaa siihen, miten voi tarttua tilaisuuteen myydä tuotteita?

- Jatkat kysymällä asiakkaalta lisäkysymyksiä!

13. Miten asiakkaita palvellaan kokonaisvaltaisesti?

- Mietit asiakkaan tarpeita ja ajattelet hänen näkökulmastaan. Ehdottelet kaikkea mahdollista ja esität hyviä ideoita. Kuuntelet asiakasta etkä kiirehdi.

14. Miten rekrytoidaan hyviä työntekijöitä? Miten sellainen tunnistetaan?

- Parhaimmat työntekijät voivat löytyä niiden joukosta, jotka eivät edes hakemusta osaa kunnolla tehdä. Suvi kertoi, että monesti huomaa että ne jotka kunnolla ovat osanneet paperille kaiken kertoa, voivat ollakin aivan hyödyttömiä työssä. Hyvä työntekijä tunnistetaan näkemällä hänet ja hänen hapituksensa, miten hän saapuu ja onko hän kuinka iloinen, energinen.

15. Miten LinkedIn ja Vilan myyjät liittyvät toisiinsa? Miten sinä ajattelet sosiaalisen myynnin kehittyvän tulevaisuudessa?

- He tekevät yhteistyötä. En oikein tiedä mitä ajatella sosiaalisen myynnin tulevaisuudesta. Mutta toivon todella, että se kehittyy koko ajan enemmän ja enemmän parempaan suuntaan. Olisi hyvä kun kaikki taitavat myyjät saataisiin esiin ja toimeen.

16. Mikä on pelastanut Vilan vaikka joitakin vaateketjuja vetätyy Suomesta? Miksi Vila tekee tulosta?

-Vilan periaate on, että asiat täytyy tehdä paremmin, ei enemmän vaan paremmin. Ja näin he ovat tehneet. Suvi pysyy ajan tasalla, tekee sisäänostot hyvin ja pitää henkilökunnan yhdessä.

17. Mihin he käyttävät Whatsappia? Mitä siitä ajattelet?

-Kommunikointiin eri työntekijöiden kanssa (tsemppaamista, huumoria). Itse olen huomannut wa:n käytön muissakin liikkeissä kuin vain Vila ja mielestäni tämän käyttö oikeasti tsemppaa hyvin töissä ja pitää henkilökunnan hyvin kasassa sekä edistää siinä olevia ihmissuhteita.

18. Mitä suunnitelmissa tulevaisuudessa? Mitä sinä ajattelet Vilan tulevaisuudesta? Perustele!

- Miesten markkinat kahden vuoden sisällä auki! Uskon että Vilan tulevaisuudessa näkyy paljon valoa ja että se vielä jaksaa kunnolla nousta ylös uudestaan. Miesten liike on varmasti hyvä idea ja mielestäni voi onnistuakin, vaikka kilpailua löytyykin paljon.

maanantai 4. tammikuuta 2016

Minä ja kulttuuri

Minä lukijana:

Itse en henkilökohtaisesti tykkää lukea paljoakaan. Tämä voi johtua siitä, että luen kirjoja yleensä todella hitaasti. Pystyisin kyllä lukemaan niitä nopeamminkin, mutta tykkään ajatella samalla kun luen. Mielestäni lukeminen on myös suhteellisen tylsää. Olen enemmän elokuvan katsoja. Kirjoja en siis paljoa ole lukenut elämäni aikana. Ala- ja yläkoulussa luin totta kai aina kirjat, jotka olivat pakko lukea, vaikka en niistä sattunut tykkäämäänkään. Silloin en vapaa-ajallani oikeastaan muita kirjoja lukenutkaan. Joskus saatoin jonkun kirjan aloittaa mutta innostus sen lukemiseen lopahti nopeasti. Tällä hetkellä minulla on yhteensä kolme kirjaa kesken mitä ajattelisin vielä jatkavani lukemaan.
  Mitään kummoisempia lempikirjoja en omista. Mutta tykkäsin todella paljon (ainakin nuorempana) luke a kirjat ’’Jali ja suklaatehdas’’ ja ’’Suden arvoitus’’. Nykyään tykkään eniten lukea kauhukirjoja, sillä mielestäni niissä tapahtuu eniten ja niitä jaksaa lukea parhaiten. Lempikirjailijakaan minulla ei ole, mutta olen kuullut että Ilkka Remeksen kirjat ovat todella hyvin toteutettu.


Kulttuuri:


Suomalaista kulttuuria ajatellen katson suhteellisen paljon suomalaisia elokuvia. Lempielokuvani tällä hetkellä ovat Napapiirin Sankarit ja Napapiirin Sankarit 2. Kummatkin ovat minusta aivan yhtä hyviä mutta kerron tässä nyt vähän Napapiirin Sankarit ensimmäisestä elokuvasta.

  Napapiirin Sankarit on komediaelokuva ja se tuli ulos vuonna 2010. Elokuvan on ohjannut Dome Karukoski ja käsikirjoittanut Pekko Pesonen. Elokuvan tuottaja on Aleksi Bardy. Elokuva kertoo Jannen (Jussi Vatasen) ja hänen avovaimonsa Inari (Pamela Tolan) elämästä. Elokuvassa Inari lähettää Jannen hakemaan heille uutta digiboksia. Luulisi että digiboksin hakeminen olisi helppoa mutta ei Jannelle. Matkalla hakemaan digiboksia hän nimittäin päätyy Lappiin asti kavereidensa kanssa.

3. Kaunokirjallisuuden lajit

Epiikka - Kertomakirjallisuus:
Epiikka on kertovaa kaunokirjallisuutta ja se voi olla runomuotoista tai suorasanaista. Se jaetaan kolmeen eri alalajiin: eepos, romaani ja novelli. Eepoksesta hyvä esimerkki on Kalevala. Romaanit ja novellit ovat taas sitten proosaa.

Draama - Näytelmäkirjallisuus:
Draama on saanut alkunsa uskonnollisista palvontamenoista. Sen selvimmät alalajit ovat tradegia, komedia ja farssi. Draamakirjallisuus on yleensä esitettävää ei niinkään luettavaa. Siinä tuodaan esiin henkilöiden luonteita ja tahdonilmaisua vuoropuhelun muodossa ja toiminnan avulla. Myös joidenkin elokuvien lajityyppiä voidaan siis nimittää draamaksi.

Lyriikka:
Lyriikka nimitys on tullut sanasta lyyra. Se sai alkunsa antiikin aikana, jolloin lyyralla säestettiin laulettuja runoja. Runojen keskeinen jako on perinteinen ja moderni lyriikka. Modernin runon kokonaisuus on harmoninen ja sillä on selkeä runomitta, loppusoinnut sekä selkeä säe- ja säkeistörakenne. Moderni runo sen sijaan on paljon epäselvempi eli ei selkeitä mittoja ja sointuisuutta.